Aktiviteter 2024

Februari

Välkommen till digital föreläsning om en vapenteknikers arbete med Britt Edvardsson onsdag den 28 februari kl 19:00

Att kunna hantera sitt vapen var något vi alla fick lära oss. Men när vapnet inte gör som man tänker, vad gör man då? Tur att det fanns vapentekniker på plats som kunde hjälpa till. Men vad gör en vapentekniker? Britt kommer berätta om sitt uppdrag som vapentekniker och stf plutonchef på L116 i Libanon 1993, både om tjänsten som sådan och vad som hände på fritiden.

Britt hade mönstrat och gjort lumpen 1984 och därefter arbetat på S1 i Enköping, ArtSS i Älvdalen och  I 13 i Falun samt utbildat sig på OHS i Östersund och KHS AK på Karlberg när hon kände att det vore intressant att göra utlandstjänst. Ett par av hennes kvinnliga kollegor hade redan varit där. Britt fyllde 29 år under missionen och nu är hon dubbelt så gammal. Numera har Britt omskolat sig till lärare och arbetar i exakt samma lokaler som när hon gick sin första utbildning!

Du behöver inte anmäla dig utan några dagar innan föreläsningen får du som är medlem eller stödmedlem en länk till den digitala föreläsningen.

Om du inte är medlem kan du enkelt ansöka om medlemskap. Klicka här.

 

Varmt Välkommen!

Mars

Välkommen till digital föreläsning om den svenska delegationen i Korea med Karin Malmsten tisdag den 19 mars kl 19:00

Karin kommer berätta om sitt år som sekreterare vid den svenska delegationen i Korea – NNSC (Neutral Nations Supervisory Commission). Neutrala nationernas övervakningskommission inrättades genom koreanska vapenstilleståndet som undertecknades den 27 juli 1953 och som förklarade vapenvila i Koreakriget. Karin kommer även att prata om hur det är att bo och leva i Korea och vilka utmaningar som funnits.

Karin är född och uppvuxen i Skövde och gjorde sin värnplikt som en av de första kvinnorna i armén 1983 på T3 i Sollefteå. Karin har under många år varit anställd på T2 och har också gjort två utlandstjänster, en 1994 på JK05 i Kroatien (UNPROFOR) och en 1996 på BA07 i Bosnien. Karin har också varit på insats som anhörig genom exmakens anställning i Mellanöstern 2004 som FN-observatör. Mellan 2008-2018 arbetade Karin på Logistikskolan och därefter på Högkvarterets Resursproduktionsenhet som materielområdesansvarig (MOA) för soldatutrustning.

Du behöver inte anmäla dig utan några dagar innan föreläsningen får du som är medlem eller stödmedlem en länk till den digitala föreläsningen.

Om du inte är medlem kan du enkelt ansöka om medlemskap. Klicka här.

Varmt Välkommen!

April

Välkommen till digital föreläsning om Lottornas 100-årsjubileum med Barbro Isaksson onsdag den 10 april kl 19:00

 

Vad har Svenska Lottakåren och dess medlemmar gjort under sina 100 år och hur det ser ut framåt? Svenska Lottakåren startade som en organisation för att kvinnor skulle få möjlighet att göra en insats i vårt försvar 1924. I år fyller organisationen 100 år och vi är lika aktiva idag för vårt totalförsvar i sin helhet och stöttar både Försvarsmakten och civila myndigheter vid kriser, samt utbildar allmänheten på var och en egen beredskap, oavsett om strömmen går, eller vara källkritisk när det gäller demokratiska hot.

 

Medlemskapet i vår organisation är fortfarande enbart för tjejer/kvinnor och för fram vår röst när det gäller frågor inom området. Många av våra medlemmar blir yrkesmilitärer och många av våra högt uppsatta kvinnliga officerare har startat sin karriär i Svenska Lottakåren.

Många av oss lottor har också gjort missioner och jag tror att vi som organisationer skulle kunna jobba tillsammans.

 

När jag var 19 år (1983) ville jag göra lumpen och engagera mig för vår säkerhet och beredskap. Då var endast flyget öppet för kvinnor så jag blev lotta i Svenska Lottakåren istället, något jag aldrig ångrat. Jag har varit lotta sedan dess och gjort över 30 år i Försvarsmaktens tjänst inom stab/sambandstjänst. Förutom min egen tjänstgöring har jag utbildat nya frivilliga i stab/sambandstjänst och övat både i Sverige och utomlands. Jag har också haft det hedersamma uppdraget att leda hela organisationen som rikslottachef under perioden 2014-2018. Nu har jag slutat med det militära och istället aktiv på den civila sidan och med hemberedskap.

 

Jag är född på Västkusten och bor sedan många år i Uddevalla. Jag har gjort två missioner; L108 i Libanon och JK03 i Zagreb.

Du beöver inte anmäla dig utan några dagar innan föreläsningen får du som är medlem eller stödmedlem en länk till den digitala föreläsningen.

Om du inte är medlen kan du enkelt ansöka om medlemskap. Klicka här.

Varmt Välkommen