SKUV-dagen 2024

Program för SKUV-dagen (programmet uppdateras)

Inledningsanförande med Annicka Engblom

Annicka Engblom, Årets Veteran 2018. Under sina år som riksdagsledamot (M) arbetade Annicka aktivt för oss utlandsveteraner.  Vi är många som har träffat Annicka och upplevt det stöd som hon alltid ger oss utlandsveteraner bland annat genom att delta i Veteranmarschen.  

Sretan put, barnen och kulturkrockarna i enkelheten med Ingela Lind

I början av 1990-talet var det krig i Europa, jag minns att det kändes overkligt, jag hade nyss tågluffat genom ett fredligt Europa. Nu satt jag på Såtenäs flygplats och väntade på att få borda en Herkules som skulle ta mig och mina kamrater till Bosnien-Hercegovina, fd Jugoslavien eller Balkan, kärt barn har många namn.

Jag ska berätta om barnen jag mötte, de kulturkrockar jag upplevde, enkelheten att leva på en militär camp, men också om kamratskapen, spänningen och känslan att ha gjort skillnad.

Jag är född och uppvuxen i Boden men bor sedan 16 år tillbaka i Skåne, Lund. Jag har två döttrar på 24 år och 23 år, som har flugit ur boet.
Vardagarna tillbringar jag i skolans underbara värld. Fritiden ägnar jag åt
styrelsearbete i Fredsbaskrarna Skåne och Veteranöl. Jag läser, skriver, tränar och umgås med mina döttrar och vänner.

Min utlandstjänstgöring
Jag tjänstgjorde i forna Jugoslavien på JK04 i Zagreb 1993/94 och BA03 i Tuzla
1994/95. På båda FN-tjänsterna hade jag befattningen Sgt 1 class och min uppgift var att assistera VB.

”Laura i Underlandet”
Min resa i den nationella och internationella försvarsmiljön med generalmajor och rikshemvärnschef Laura Swaan Wrede.

Laura Swaan Wrede gjorde sin värnplikt vid Norrlands luftvärnsregemente och inledde sin karriär som officer 1987. I Sverige har Laura innehaft olika befattningar; arméns underrättelse och säkerhetschef, arméns operationschef, chef Livgardet och som ställföreträdande arméchef.

Internationellt har Laura genomfört ett flertal internationella insatser i Mellanöstern och på Balkan. Hon har dock alltid återvänt till armén.

Laura har tjänstgjort som Kronprinsessan Victorias adjutant under åren 2008-2020.

Sedan den 30 september 2022 är Laura Swaan Wrede generalmajor och rikshemvärnschef.

Sjukvård i insatsområdet med Maria Sääf Westin

Maria Sääf Westin är akutsköterska och distriktssköterska och som sedan 2007 arbetar som heltidsanställd i försvarsmakten med handläggning av legitimerad personal. Jag kommer att dela med mig av några av mina erfarenheter, upplevelser och höjdpunkter från mina åtta utlandsmissioner i fem länder inom försvarsmedicin.

Jag är även veteransamordnare sedan ett par år och har ett nära samarbete med Soldathemmet och Fredsbaskrarna Västkust.  

Kunskapskiosk som påverkansverktyg med Anette Strömberg och Ingrid Hemström Nordgren

SKUV har lämnat in ett förslag till Mälardalens Universitet, Eskilstuna, om att undersöka hur kvinnor har upplevt sin arbetsmiljö under en utlandsmission avseende mobbing, särbehandling och sexuella trakasserier.

I andra länder, bland annat i Danmark, har det gjorts studier om detta men inget är gjort i Sverige. Men nu är det på tiden att öka kunskapen kring kvinnliga utlandsveteraners erfarenheter.

Anette Strömberg arbetar som lektor i innovationsteknik vid Mälardalens Universitet.

Ingrid Hemström Nordgren, utlandsveteran (SO03, KS03), sjukgymnast och har en magisterexamen i medicinsk vetenskap vid Karolinska Institutet.