Aktiviteter våren-hösten 2023

Mars

Tisdag den 14 mars kl 14:00, digital föreläsning om Mali med Malin Persson.

6 månader med FM02 i FN-insatsen Minusma,Mali

Överste Malin Persson tillbringade 6 månader som kontingentschef i FN-insatsen Minusma. Det var då, och är än i dag, den farligaste FN-insatsen med flest dödsfall. Situationen idag – 5 år senare – ser allt sämre ut och Sverige har fattat beslut om att lämna Mali. De sista soldaterna lämnar innan sommaren i år.

Men föreläsningen ska handla om de uppdrag vi gjorde i Mali och om de människor vi stötte på. Oförglömliga minnen om både glädje och sorg. 

Anmälan: För att delta i den digitala föreläsningen ska du vara medlem eller stödmedlem. Länken skickas till medlemmar och stödmedlemmar några dagar innan föreläsningen.

Varmt Välkommen!

April

Välkommen till Militärhistorisk vandring på Östermalm i Stockholm lördag den 15 april!

Vår guide och utlandsveteran Claes Bernhorn guidar oss på denna spännande vandring. Claes har tjänstgjort i Försvarsmakten mellan 1972-2021 och gjort utlandstjänst i Mellanöstern, Balkan, DR Kongo, Sydkorea och Kina.

Ända sedan 1600-talet har det funnits militärer på Östermalm. Från 1910 fanns här sex regementen, generalstaben och militärskolor. Östermalm var alltså en militär garnisonstadsdel. På Karlaplan låg under andra världskriget Försvarets Kryptoavdelning och det var här som Arne Beurling knäckte tyskarnas kod för den hemliga tyska telegramtrafiken.

 

Datum: lördag den 15 april 2023 kl 10:00

Samlingsplats: fd Militärhögskolans entré, Valhallavägen 117

Vandring: Valhallavägen – Oscarskyrkan – Sveriges Radio – Karlaplan. Vandringen tar ca 2 timmar

Fika/Lunch: Vi avslutar vandringen på Fältöversten runt kl 13:00

Anmälan: För att delta ska du vara medlem eller stödmedlem i vår förening. 

Klicka här för att anmäla dig.

Klicka här för att bli medlem eller stödmedlem

Varmt Välkomna!

Maj

Välkommen till digital föreläsning om Libanon med Mitra Nilsson onsdag den 10 maj kl 19:00

Minnen från L09, augusti 1984 – februari 1985.

Mitra kommer ta oss med till Libanon och om sitt arbete som undersköterska på UNIFIL:s Sjukhus på Camp Silvia. Om stoltheten över att kunna bidra och tillhandahålla sjukvård av hög standard både för FN-styrkornas folk och för civila Libaneser. Om den viktiga insatsen för södra Libanon, där i snitt 850 patienter varje månad sökte sig till vårt sjukhus. 

Då och då under åren som gått, 40 år 2024, har mina tankar sökt sig tillbaka till min insats i Libanon. Minnen, gemenskap, arbete, sorg och glädje…

På SKUV:s årsmöte råkade jag nämna att jag tjänstgjorde i Libanon OCH plötsligt hade jag sagt JA, om att hålla en digital föreläsning. Detta ger mig en anledning att damma av kartonger, foton, handskrivna brev mm. Och att återuppleva minnen, på gott och ont… återstår att se. 

Anmälan: För att delta i den digitala föreläsningen ska du vara medlem eller stödmedlem. Länken skickas till medlemmar och stödmedlemmar några dagar innan föreläsningen.

Varmt Välkommen!

Veterandagen 29 maj

På flera platser runt om i Sverige firas Veterandagen. I år uppmärksammas utlandsveteraner som tjänstgjort i Libanon.

Vår förening finns på plats vid Sjöhistoriska på Gärdet i Stockholm. Vi står i tält och informerar om vår förening och vi kommer även i år delta i fanborgen.

Foto: Kim Svensson

Juli

Veteranträffen ÖS i Halmstad

13-16 juli samlas drygt 1000 utlandsveteraner i Halmstad på nordens största veteranträff. På lördag den 15 juli marscherar Veteranmarschen genom Halmstads centrum.

 

Vår förening finns naturligtvis på plats.

Augusti

Stockholm Pride Parade

Lördag den 5 augusti deltar vår förening i paraden tillsammans med 50 000 deltagare. Stockholms gator kantas av ca 500 000 åskådare. Vi går med Försvarsmakten och Fältartisterna spelar för oss och publiken.

Oktober

Konferens i Stockholm

Varmt välkommen till föreningens konferens i Stockholm lördag den 14 oktober.

Program och mer information kommer inom kort.